Hírlevél letöltése pdf változatban!
Hírlevél HA-2021/6

Tisztelt Partnereink! Kedves Csoporttagok!

Információk az ültetvénytelepítési pályázattal kapcsolatban
 
 Május 24.-én megnyílt az első lépcső az április 20.-án kiírt ültetvénytelepítési pályázatok beadására.
A kiírást kevesen várták olyan felkészülten, hogy az első körben be tudják nyújtani tervezett projektjeiket. A kiírást nem szeretnénk újonnan részletezni, ezt korábbi hírleveleinkben (mely a Híreink menüpont alatt letölthetőek), illetve a Holland Alma/Ültetvénytelepítési Pályázat 2021 Facebook csoportban szintén megtettük, valamint a kiírás szövege több online felületen is elérhető. A kiírás értelmezése viszont több bizonytalanságot és további kérdést vetett fel, melyek tisztázása végett
a FruitVeB állásfoglalást kért az Agrárminisztériumtól.

Ennek kivonata és pontjai az alábbiakban olvasható:
  • Abban az esetben, ha a pályázó nem vesz igénybe támogatást az öntözés kialakításához, hanem azt saját forrásból valósítja meg: Nem kell vízjogi engedély és egyéb öntözéssel kapcsolatos dokumentáció, még akkor sem, ha az öntözött nettó terület növekszik! Ez esetben a támogatás szempontjából ez irreleváns. A támogathatóságot meghatározza ugyan az öntözés kiépítése, de ha ez saját forrásból történik nem kell a vízjogi engedély! A beruházás többi eleme ettől még támogatható.
 
  • Meglévő, tíz évnél fiatalabb ültetvény korszerűsítéséhez sem szükséges vízjogi engedély, ha az öntözhetőség objektív feltételei egyébként fennállnak.
  • Az Államkincstár a kifizetéseket az egységköltség alapú elszámolás alá eső tételek esetében a meghatározott egységköltségek alapján végzi el. (Ilyen tétel az oltvány ára is.) A MÁK tehát nem a számlák, hanem a nettó területre vetített egységköltségek alapján fogja kezelni a kifizetéseket. (Ez nem jelenti az, hogy nem kell számla. De ez már nem a kifizetésre, hanem a NAV-ra tartozik)
 
  • A jégháló tartására alkalmas támrendszer és az „egyszerű” támrendszer is építési tevékenység, kell tehát a tervezői névjegyzékben szereplő tervező ellenjegyzésével ellátott építési-műszaki tervdokumentáció. Konkrét paraméterezés erre nincs, de vannak tapasztalati paraméterek aminek érdemes megfelelni. A tervdokumentáció nélküli egyszerűsített támrendszer nem támogatható. (Az elején-közepén-végén egy oszlop, egy huzallal nem lesz elfogadott)
 
  • Az „elvárt” jelzővel szereplő projektelemeket kötelezően meg kell valósítani, de ahol egy projektelem nem „elvárt” kategóriában szerepel a pályázó mégis meg szeretné valósítani és ez a projektelem szerepel a telepítési tervben, akkor a nem „elvárt” projektelemre is igényelhető támogatás.
 
  • A telepítési tervben minden olyan projektelemnek szerepelni kell, amire a pályázó támogatást igényel! Olyan projektelem nem számolható el, ami a telepítési tervben nem szerepel!
 
  • A faiskoláktól nem kell a korábban megszokott három darab árajánlat! Egyetlen árajánlat sem kell, hiszen az oltványok is egységköltség alapú elszámolás részei. Viszont szükséges egy szaporítóanyag igazolás, melynek sok kötelező elemet tartalmaznia kell. Ebben minden telepítő segítségére állok a szükséges mintákkal, hívjon személyesen: Babicz Szabolcs faiskolavezető – Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola – 06-30-278-1598, email: bszabolcs@hollandalma.hu
 
  • A jelenleg tapasztalható általános oltvány és alanyhiányra való tekintettel a pályázat beadását követően érdemes azonnal szerződést kötni a faiskolával. A szerződés a pályázati dokumentáció beadását követő dátummal lehet csak ellátva, ellenkező esetben megkezdett – nem támogatható – beruházásnak minősül

Hívjon minket, hogy időben segíthessünk!

Tisztelettel:
Babicz Szabolcs
faiskola vezetőEgyedi ajánlatért, szaportóanyag igazolásért keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken, vagy jöjjön el hozzánk személyesen!

Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola
4375 Piricse, Rózsa tanya
3848 Csobád, Faiskola liget

Babicz Szabolcs: 06-30-278-1598, bszabolcs@hollandalma.hu 
Deák Ferenc: 06-30-320-7605, deak.ferenc@hollandalma.hu


Faiskola nyitva tartása: H-P 7-16ó-ig

www.hollandalma.hu
Hírlevél letöltése, NYOMTATÁSa pdf változatban!