Jelentős termés a fagyok után is? Lehetséges!
Meghívó és újságcikk letöltése pdf formátumban itt!
Meghívó

A Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola
és a Navik Alfa Kft Meződepó Üzletága

tisztelettel meghívja Önt
Ültetvény és gépbemutatójára


Időpont:        2020, Július 22. (szerda) 9 órától
Helyszín:      Holland Alma Kft, Csobád, Faiskola Liget

Program:

900-920            Gyülekező – regisztráció
920-1020         Fajta és technológia bemutató
vezeti: Babicz Szabolcs faiskolavezető – Holland Alma Kft

1020-1120       Gépbemutató - Carraro Frutteto 105 erőgép,
Bargam Jet New Contorol permetező
Arizza Frutteto ECO2 soraljművelő
vezeti: Gergely Ármin, értékesítési vezető, Navik Alfa Kft – Meződepó Üzletág és Vladár Gábor termelő – Ziliz

1120-1220       Faiskolabemutató


A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni az alábbi elérhetőségen lehet:
Farkas-Szabó Ivett, 06-30-370-4124, info.csobad@hollandalma.hu


Jelentős termés a fagyok után is? Lehetséges!
Ültetvény bemutató a Holland Alma Kft bio almaültetvényében
 
               Az idén márciusban, áprilisban és májusban ismételten visszatérő fagyok jelentősen megtizedelték az ország gyümölcstermő ültetvényeinek hozamát. A csonthéjasok közül a kajszi és az őszibarack, a cseresznye és a szilva szenvedte meg legjobban a fagykárokat. Legfontosabb gyümölcsfajunk az alma országos hozama is csak töredéke lesz az előző évinek, tekintettel arra, hogy éppen a legnagyobb szabolcsi termőtájat érte a leginkább a hideghatás. Amit a zöld és pirosbimbós állapotban többszörösen visszatérő és huzamosabb ideig fennálló, kemény mínuszok meghagytak, az mogyorónyi méret környékén semmisítette meg az újabb fagyhullám. Ez a májusi fagy nem mindenhol volt jellemző, de a Szabolcs Megye legnagyobb részét érintette.

Több fórumon zajlott a vita, hogy van e, volt e értelme a fagyok előtti és utáni kondicionáló kezeléseknek. A kötődés és a tisztuló hullások után egyértelműen látszik, hogy azok döntöttek helyesen, akik éltek a magas aminosav, bór, cink, borostyánkősav tartalmú készítmények használatával. Egyértelműen látszik, hogy az ültetvények a virágzás közbeni fagyokra felkészíthetők, fagyok után pedig kondicionálhatók, mérsékelve ezzel a virágokat ért károkat.
A Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola 10 hektáros bio árutermő és kísérleti almaültetvénnyel rendelkezik, melyen megtörténtek a fent említet kezelések, így az ültetvény jelentős termést hordoz. Ezen a modellültetvényen idén júliusban szeretnénk bemutatni, hogy milyen eredménnyel védekezhetünk a fagyok ellen, illetve mennyire eltérő a különböző fajták fagyokra adott reakciója.
A Holland Alma Kft új, varasodásrezisztens fajtái kiválóan vizsgáztak az idei fagyteszten és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére szinte valamennyi fajtát ritkításban kellett és kell részesíteni. A mezőnyből kiemelkedően teljesített a Luna, amely a Topaz mellett Golden géneket is hordoz, ennek megfelelően nagyon magas a termékenyülési hajlama. Hasonlóan magas hozamok jellemzik a Siriust, Galiwát, Allegro-t és néhány új fajtalelöltet, valamint a nem rezisztens fajták közül a Jeromine-t, Red Idaredet, Red Jonaprince-t, amit szintén sikeresen védtünk meg a fagyok ellen.

Eredményeink bemutatására 2020 július 22.-én ültetvény és fajtabemutatót szervezünk, melynek keretén belül ismertetjük a fagyok előtt és után alkalmazott technológiánkat, valamint a fajták fagyérzékenységét. A fajtabemutató mellett a Navik Alfa Kft Meződepó Üzletágával közösen gép és technológiai bemutatót is tervezünk. Üzemi körülmények között, működés közben kerül bemutatásra a Carraro Frutteto 105 ültetvénytraktor, Bargam Jet New Control 2200 permetező, valamint Arizza Frutteto ECO2 soraljművelő gép. A gépeket Vladár Gábor zilizi kollégánk mutatja be működés közben. A bemutató közben és után közvetlen a gép tulajdonosát kérdezhetik eddigi tapasztalatairól.