Get Adobe Flash player

Telepítési Tanácsadó
(Használati Útmutató)

Tisztelt Vásárlónk!

A Holland Alma Kft és az Első-Metész Faiskolai Termelői Csoport tisztelettel kéri kedves vásárlóit, hogy az oltványok, csemeték telepítése előtt figyelmesen olvassák el a „Telepítési Tanácsadót”, ami nem más, mint termékeink Használati Útmutatója.

Az oltványok átvétele:

Az oltványok és csemeték mennyiségi és minőségi átvételekor kérjük, hogy személyes, vagy felelős megbízotti jelenlét mellett győződjön meg az átvett oltványok pontos darabszámáról és minőségéről. A minőségi átvételkor legyen tekintettel a gyökérzet épségére, gyökérgolyva mentességére. Csak ép, sérülésektől mentes, egyenes törzsű, kalluszosodott metszési sebekkel rendelkező, állati kártevőktől, kórokozóktól, vagy azok tüneteitől mentes oltványokat vegyen át árukiadóinktól. Bármilyen észrevétele van, kérjük még a rakodás folyamán azonnal jelezze. Az esetlegesen hibás, sérült, nem szabványos oltványokat csak a rakodás során cseréljük ki.

Az oltványok szállítása:

Az oltványokat, csemetéket kizárólag zárt vagy ponyvás szállítójárművel szállítsa! Hosszabb távra történő szállításnál ekkor sem árt a gyökérzetet nedvesíteni. Ebben kérje munkatársaink segítségét. Nyitott szállítójárművel történő szállítás esetén a szaporítóanyag szállításkori károsodásából eredő veszteség kizárólag a vásárlót terheli. A nyitott szállítása ténye az oltványkiadási jegyre is felvezetésre kerül.

Elővetemény, terület előkészítés:

A gyümölcsültetvények telepítésének első lépése az elővetemény helyes megválasztása. Jó előveteménynek a különböző kalászos növények és intenzív művelés alatt álló kultúrák minősülnek. Ezeknél biztosított, hogy a telepítésre szánt terület az előző években gyommentes, jó kultúrállapotban tartott volt. Kifejezetten rossz előveteménynek minősül a gyep és lucernatörés, valamint a műveletlen ugarként tartott területek. Ezek esetében szinte mindig sok elfekvő gyommaggal és talajlakó kártevővel kell számolni.

A terület előkészítésekor azt vegyük figyelembe, hogy akár több évtizedre szóló állókultúrát telepítünk. Az alapművelés mély legyen, különösen a kötöttebb területeken. Ez nem feltétlenül mélyszántást jelent, sok esetben egy mélylazítással jobb eredmény érhető el. Az alapművelés előtt kell kijuttatni – ha a talajvizsgálati eredmények, vagy szubjektív megítélésünk indokolja - a szervestrágyát. Szervestrágyaként csak érett istállótrágyát használjunk és mindig a terület egészét kezeljük. (Ne csak a leendő sorok helyét, vagy csak az ültetőgödröt trágyázzuk.) A szervestrágya leszántása után juttassuk ki a műtrágyát és a talajfertőtlenítő szert, majd ezeket sekélyen tárcsázzuk be. Szervestrágyát, műtrágyát, talajfertőtlenítő szert az ültetőgödörbe soha ne tegyünk! Ezek az anyagok a gyökérzettel nem érintkezhetnek közvetlenül. A talajfertőtlenítés után hagyjuk szellőzni a talajt két hétig, az ültetés csak ez után következhet. Az ültetőgödör méretének akkorának kell lennie, hogy az oltványok gyökérzete kényelmesen elférjen benne, visszahajlás és törés nélkül. Minél nagyobb talajtérfogatot lazítunk fel, annál kedvezőbb lesz az oltványok kezdeti fejlődése. Az ásott gödör mindig jobb, mint a gödörfúróval készített. Ha tavasszal telepítünk akkor is célszerű még az ősz folyamán kiásni az ültetőgödröket, hogy a téli fagy megmarja annak felületét.

A csemeték átmeneti tárolása és előkészítése az ültetésre.

Ha az oltványok szállítását nem követi azonnal az ültetés, akkor átmeneti tárolásra van szükség. Legcélszerűbb az oltványokat gyökérnyak+20 centiméter mélyen porhanyós földdel elvermelni. A vermelő nem maradhat levegős, ezért be kell taposni. A vermelőárokba szórjunk valamilyen rágcsálóirtó szert, pl.: Redentint.

A csemeték gyökérzetét ültetés előtt közvetlenül célszerű visszavágni a jobb eredés érdekében. A gyökerek közül a vastagabb, elágazás nélkülieket kétharmadukra kurtítsuk vissza. A hajszálgyökereket hagyjuk érintetlenül. Használhatunk agyagpépezést, ami azt jelenti, hogy ültetés előtt egy mélyebb gödröt ásunk, amiben híg sárpépet készítünk. Az oltványok gyökérzetét ebbe belemártjuk, majd az oltványokat helyükre ültetjük. Az anyagpépbe keverhetünk gyökeresedést serkentő anyagot (pl.: Radifarm) és kontakt, de nem résztartalmú gombaölő szert. Talajfertőtlenítő szert és egyéb más adalékot semmi esetre se használjunk az agyagpéphez, mert mérgező hatású lehet a gyökerekre nézve.

Ültetés.

Az oltványokat úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy azok gyökere ne hajoljon vissza és ne sérülhessen. Helyes ültetési mélység esetén az oltás, vagy a szemzés helye 2-5 cm-el a földfelszín fölött található. Ha az oltvány nemes része a föld alá kerül, elő fordulhat, hogy legyökeresedik és lelép az alanyról. Ezek a fák túl erőteljesen fognak növekedni és rontják az ültetvény egyneműségét. Az oltás, vagy a szemzés helye mindig az uralkodó szélirány felé nézzen, ezzel megakadályozható, hogy a későbbiekben az oltvány a talajfelszínnél eltörjön.

Az ültetőgödörbe helyezett oltvány gyökérzetére jól fellazított porhanyós földet kell szórni és jól be kell taposni. Ültetés után, ha a talaj száraz (marokban összenyomva nem tapad össze) azonnali beöntözés szükséges. Az ültetőgödör felső részére a gyökérnyak köré szórhatunk tartamhatású Agroblen műtrágyát. Semmilyen más műtrágyát ne tegyünk az oltvány gyökereinek közvetlen közelébe.

A telepítésről készítsünk telepítési naplót, amely a telepítés minden körülményét tartalmazza. (Alany, fajta, darabszámok, térkép, pontos elhelyezkedés, származás, sorok száma és tájolása, terület előkészítési munkák pontos leírása.) Ezt a naplót a későbbiekben is fontos vezetni az ápolás során.

Ültetés utáni teendők

Az oltványok eredésének elősegítése érdekében elengedhetetlen az ültetés utáni többszöri öntözés. (Egyes alanyok esetében M9, M26, BA-29 ez a későbbiek folyamán is szükséges.)

Fontos továbbá az oltványok visszametszése! Visszametszés nélkül csak minimális növekedésre számíthatunk. A gyenge növekedési erélyű alanyoknál (M9, M26, Ba-29) 75-85 cm-nél kell elvégezni a suhángok koronába metszését, az erős növekedési erélyű alanyon (MM106, MM111, mirabolán, sajmeggy, vadkörte) pedig 90-100 cm-nél. Gyenge, „csipkedős” koronába metszéssel nem fogunk szép oldalvezér vesszőket kapni. A koronás oltványok esetében az oldalvezéreket 2-4 rügyre (mindig belső-felső állásúra), a vezérvesszőt 5-8 rügyre vágjuk vissza. Visszametszés nélkül, nincs, vagy csak nagyon gyenge lesz a növekedés!

Az elültetett oltványok alatt a területet tartsuk mindig tisztán és gyommentesen. Az első két évben erre csak kapás megoldást használjunk, mert az oltványok meghálálják a talaj mozgatását, szellőztetését is a gyomirtó hatás mellett. A harmadik évtől már használhatunk bizonyos gyomirtó szereket is.

Ne feledkezzünk meg a rágcsálók – pockok, egerek – elleni védekezésről. Az elültetett fák gyökérnyaka köré szórjunk rágcsálóirtó szert. Erre különösen télen kell odafigyelni. Egy két-három éves gyümölcsoltvány gyökérnyakát egyetlen pocok néhány nap alatt képes teljesen elrágni. Figyelem: a rágcsálóirtó szerek általában véralvadás gátló hatásúak, csak olyan helyen használjuk, ahol gyermek, vagy melegvérű állat nem juthat hozzá. Hatása több nap után jelentkezik és visszafordíthatatlan. Használatakor viseljünk kesztyűt és utána mossunk alaposan kezet.

Hasonló kárt tudnak okozni az őzek és a nyulak. Még a bekerített területeket is érdemes télen gyakran körbejárni, hogy meggyőződjünk arról nincs e vadjárás a területen. A fiatal oltványok törzsének védelmére használhatunk egyedi fatörzs védő hálót is.

Kérjük, fogadja meg tanácsainkat! Köszönjük, hogy minket tisztel meg bizalmával!


hungary english german

Ha szeretne naprakész információkhoz jutni,
iratkozzon fel hírlevél listánkra!

Az Ön e-mail címe:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
Jelölje meg, hogy miről szeretne hírlevelet kapni:
Naturalma
Svéd energiafűz
Gyümölcsszaporító anyagok
Erdészeti csemete