Tamás Gazda Tanácsai 1.

  Tamás Gazda Tanácsai címmel mostantól rendszeresen megjelenő hírlevélsorozatunk elején engedjék meg, hogy bemutassam Kalydi Tamás kollégámat – Tamás Gazdát, aki Naturalma® telepítőink szakmai segítője.

Tamás Gazda azonban többeknek is szeretne segítségére lenni hírleveles tanácsain keresztül. Bemutatásának azért érzem szükségét, mert nála szerényebb  és nagyobb szakmai tapasztalattal bíró szakembert keveset ismerek, de magáról nem nagyon szeret szólni. Ezért hát helyette ezt most én teszem meg.

Tamás Gazda Fehérgyarmaton él és 1977. óta dolgozik az agráriumban. Volt ágazatvezető, főkertész a közel negyven év alatt, de hite, szakma iránti szenvedélye és elkötelezettsége semmit sem változott. Akár kezdő, akár gyakorló kertészekről van szó, tanulnivalója mindenkinek van bőven. Évről-évre többet okulunk egymástól és saját hibáinkból is, de ahogy a mondás tartja az okos emberre az előbbi a jellemző. Ezért, ahogy Tamás Gazda mondja: „Kapaszkodjanak belém és tanuljunk közösen és foltozgassuk a tudás hálóját. Célunk nem lehet kevesebb, mint a magas színvonalú tudatos szakmai felkészülés arra, hogy magyar gyümölcstermesztést ismét az őt megillető polcra helyezzük.”

Olvassák hát haszonnal Tamás Gazda Tanácsainak első számát!

- Babicz Szabolcs

  A 2014-es vegetáció szokatlanul korán indult. A fenológiai fázisok gyorsan követték egymást. Az alma március 15-i zöldbimbója, egyes almafajták április 5-6–ra tehető virágzása, ugyancsak ekkor a meggy ballonosodása s kórokozók konidiumainak április eleji szóródása igencsak összekeverte megszokott időrendünket és az előre felépített növényvédelmi elképzeléseinket. 

Megemlíthető, hogy a gyümölcsöseink állati kártevőinek a megjelenése, a vegetáció gyors indulásával nem tartotta az iramot, aminek valószínűleg a hűvös, változékony időjárás volt az oka. Így a rügyfúró, főleg a bio-ültetvényekben nem tudott számottevő kárt okozni a korai virágzás miatt. De azért az ördög nem alszik. Jelenleg rendkívüli nagy egyedszámú bundásbogár populáció okoz jelentős kártételt főleg az almafa virágokban, és a kerti sodrómoly hernyója, az ilonca okoz levélrágásokat. A szexferomon csapdák kihelyezése a levél aknázó molyok esetében indokolt. A levéltetvek és a takácsatkák foltokban, nagy egyedszámmal jelentek meg. Szükséges a csonthéjas gyümölcsöseinkben a keleti gyümölcsmoly és a cseresznyelégy feromon csapdáinak a kihelyezése is.

Egyes kertekben hatalmas kárt okoz a gyapjaslepke hernyóinak inváziószerű megjelenése, különösen akácerdők szomszédságában. Ezek az agresszív hernyók százával is megjelenhetnek a hajtásvégeken és néhány nap alatt tarrágást okozhatnak. Fiatal fák teljes pusztulását is okozhatják. Ellenük az esti órákban, méhkímélő technológia betartása mellett Runnert, Calypsot alkalmazhatunk a gyári dózisok betartásával. Ha már túl vagyunk a virágzáson, eltérő hatóanyagú készítmények is szóba jöhetnek.

 Legfontosabb aktuális növényvédelmi tanácsaink:

a hagyományos almaültetvényeinkben a varasodás, a lisztharmat elleni pontos és okszerű növényvédelem, valamint minden  fajta, - de különösen a fogékony Idared, Jonathan és Gala klónok- esetén a tűzelhalás elleni  preventív védekezés!

 Varasodás elleni védekezés: legfontosabb hogy a felszívódó szereket kontakt készítményekkel együtt juttassuk ki. Mint például, Score 0,025% azaz min. 2,5 dl./ha.+ kontakt pl.:(Thiuram G, Merpan, Polyram, Dithane, Antracol, stb.) általában 0,20%.-0,25% arányban azaz 2-2,5kg/ha mennyiségben.

A következő napokban csapadékos és 20-24C-hőmérséklet várható: ezért a javaslatom: Score 0,025%+ kontakt, blokkban alkalmazva, lehetőleg a kontakt növényvédő szert váltogatva. Valamint rovarölőszerként a Movento 0,06% azaz 0,6/ litrer/ha dózisa. Alkalmazható a továbbiakban a Bistep nevű (bio) növénykondicionáló amely alkalmas a varasodás elleni rezisztenciatörés elkerülésére.

A varasodás elleni intenzív növényvédelem nem szükséges természetesen a Naturalma fajtáinak. (Rozela, Luna, Orion, Sirius, Red Topas).  Ezeknél a fajtáknál elsősorban a rovarkártevőkre, és kis mértékben a liszharmatra koncentrálunk.  Mindenképp szakítsunk azzal a helytelen gyakorlattal, hogy a varasodás rezisztens fajtákat egyáltalán nem szükséges permetezni. Ez így nem helyes. Virágzásban legalább két alkalommal kontakt gombaölőszerrel (Merpan, Orthocid) permetezzünk. A felszívódókat viszont nyugodtan kihagyhatjuk. Növényvédelmi javaslatom: pl.  Eurokén(lisztharmat ellen) 0,3% azaz 3 kg./ha., Bistep 0,3%, Erwiphage 0,01 (Tűzelhalás elleni prevencióra)

 A tűzelhalás ellen a következő speciális készítményeket alkamazhatjuk: Blossom Protect B, Steptomicyn (engedélyköteles), Erwiphage. Lehetőleg törekedjünk mint általában a technológiák alkalmazásában a megelőzésre.

 A bio almaültetvényekben a következő permetezést javasoljuk: Bordóilé Neo 0,3% azaz 3 liter/ha. Bistep 0,3%  azaz 3 liter/ha, Leaser 0,03% azaz 0,3 liter/ha.

Ne feledkezzünk meg a meggy moniliákról és az  antraknózisról sem a megelőzés érdekében szintén a szisztemikus blokk alkalmazása időszerű. Mégpedig:pl. Signum 0,075% azaz 0,75 kg./ha. valamint Thiuram G. 0,25% és rovarölőszer: Karate Zeon 0,03% azaz 0,3 liter ha.

Röviden ennyit üzen most Tamás Gazda! Folytatás két hét múlva, időszerű kérdésekkel!

Naturalmás Barátaimnak üzenem, használják ki a Holland Alma által biztosított ingyenes tanácsadási lehetőséget és hívjanak az ismert számon!

  Üdvözlettel:

      Tamás Gazda 
HÍRLEVÉL LETÖLTÉSE itt!  Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide.