Tamás Gazda Tanácsai 2.

Kedves Kollégák!

  Termelői körzeteket figyelembe véve rendkívül eltérő időjárási frontok voltak megfigyelhetőek az elmúlt hetek folyamán.  Előfordult, hogy egy-egy tájkörzetben 30-45 mm  csapadék  hullott, és attól pár kilométerre már  másfél hónapja tartós csapadékhiány jellemző, vagy alig 1-2 mm hullott.

Sajnos több olyan kertben is jártam már a napokban  amelyet már kétszer ért jégverés. Ennek nyomai jól láthatók levélen és gyümölcsön egyaránt.   A jégverést követően, felszáradás után azonnal  végezzünk általános fertőtlenítő növényvédő szeres kezelést, és kezeljük ültetvényeinket, aktív,  bio-organikus növény kondicionálóval (Bistep).  Ezek kuratív hatása jelentősen csökkenti a jégverés okozta stresszt és kiváló kondicionáló hatása miatt esetenként  kémiai kezeléseket is kiválthat bármilyen gyümölcskultúrában.

Kórokozók: A konvencionális almafajtáknál (Gala, Golden, Idared, Jonagold klónok stb.)   megjelentek  a varasodás tünetei, az elhanyagolt vagy az elkésett permetezések miatt.  Már található olyan ültetvény ahol a varasodás mértéke lombon 20-25%.  A csapadékosabb területeken, az aszkospóra szóródása folyamatos. Varasodás esetében a múltba visszanyúlni már nem tudunk, tehát a meglévő fertőzéseket már nem tudjuk visszafordítani, csak továbbterjedésüket megakadályozni. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (egészen május végéig, június közepéig) a nem varasodás ellenálló fajtáknál a felszívódó szereket (Topas 100 EC, Systhane Duplo, Flint Max) feltétlen kontakt partnerekkel (Orhocid, Merpan, Dithane M45, Dithane DG) együtt használjuk.

Varasodás ellenálló étkezési almák (Rozela®, Red Topaz®, Luna®, Sirius®, Orion®) esetében elegendő, ha az olcsóbb kontakt szereket használjuk ritkábban, de megfelelő időzítéssel.

A varasodás mellett sok kertben szembetűnő mértékű a lisztharmat erős fertőzése. Még a varasodás ellenálló Nautralma® fajták között is van olyan (Luna®, Sirius®) mely nem ellenálló a lisztharmatnak. A legjobbat akkor tesszük, ha lisztharmat ellen folyamatosan elemi ként használunk. A gyümölcs perzselődési hajlamától függően ennek dózisa 2-5 kg között változhat hektáronként. Ezzel két legyet (atkát) üthetünk egy csapásra, ugyanis a folyamatos kén nyomás az ültetvényben segít alacsony szinten tartani az atkapopulációt, melynek megjelenésére a napokban már számíthatunk.


K
ártevők:
 A helyenként fellépő gyapjaslepke inváziót néhányan sikeresen kezelték, de több ültetvényben újbóli védekezés szükséges (Runner, Nurelle D).


Idősebb ültetvényekben esetenként fellépő vértetűkolóniák és a levéltetvek ellen hatékonyan alkalmazhatjuk a Movento-t. Az aknázómolyok és a sodrómolyok ellen használjunk Alsystin-t vagy Insegar-t. Csapdázásra és hőösszeg számításra alapozva az almamolyok ellen nagy hatékonysággal alkalmazhatjuk a Coragen nevezetű készítményt is.

A száraz és meleg időjárásban helyenként már megjelentek az alma atkakártevői. Az ellenük való hatékony védekezést csak megelőzésre alapozhatjuk. Az atkák többsége még a jó szemű megfigyelők számára is a legtöbbször rejtve marad és már csak a tünetekre lesznek figyelmesek. Éppen ezért a legveszedelmesebb kártevők közé tartoznak. Ha a növekedés lelassul, vagy megáll, a levelek aprók és fénytelenek lesznek, látszanak a szívogatás gombostűhegynyi fehéres nyomai, már elkéstünk a védekezéssel. Menjünk eléje a problémának és most alkalmazzunk valamilyen felszívódó, tartamhatással rendelkező atkaölőt (Envidor, Sanmite…). E mellett részben támaszkodhatunk a korábban már említett – lisztharmatra is hatékony – elemi ként atkagyérítő hatására is. Atka elleni védekezéskor figyeljünk, hogy a szerek előírt hektár dózisát legalább 1200 liter (de akár 1400-1600 l) vízzel juttassuk ki. A fákat lemosás szerűen kezeljük! Egy vegetáción belül atkák ellen soha ne alkalmazzunk kétszer ugyanolyan hatóanyagot!

Öntözés: A friss telepítések öntözése elengedhetetlen.  A termelői látogatásaim során, nagyon kevés kivétellel, szinte  mindenhol  találkoztam vészes vízhiánnyal. Senkit ne tévesszen meg az egy-két mm   csapadék  és a hiába való esővárás. A fiatal oltványok vízhiányát jelzi a gyenge hajtásnövekedés és a fa növekedésének rohamos lassulása.  Ahol nincs kiépített öntöző rendszer  ott meghatározott időközönként,  de gyakran juttassuk  ki a  öntöző vizet.   (Az  öntözővízbe 10-14 naponként az  Amalgerol - Bistep  kombinácioját tehetjük,  a talajjavítás és gyökérnövekedés elősegítésére)

Aktuális teendők:

Megfelelően növekedő erős oltványoknál elkezdődhet a hajtás válogatás első fázisa, a vezér „kiszabadítása”, ahol a vezérrel konkuráló, 1-2-3  hajtást könnyen kitörhetjük.  Erős terhelésű oltványoknál a gyümölcsritkítást is elvégezhetjük a vezérkiemeléssel egy menetben. Egy éves fákon 0-5, két éves kis fákon 5-25 almát hagyjunk meg maximálisan kondíciótól és növekedéstől függően.

Vigyázat! Három általam tanácsolt ültetvényben is találkoztam „Glyfozátmérgezéssel”, melyek közül csak egy volt „sajáthibás”. Mióta a hobbikertészek megismerték ezt az olcsó totális hatóanyagot és könnyen hozzá is jutnak, egyre több az akaratlan szegélypermetezésből és elsodródásból eredő perzselés, melyet a gyümölcsfák nem mindig képesek kiheverni. Vigyázzunk a totális gyomirtók okszerű használatára! Két évnél fiatalabb ültetvényekben részesítsük előnyben a mechanikai gyomirtást és idősebb kertekben is használjunk védőernyőt, valamint csak teljes szélcsendben gyomirtózzunk!

Emlékeztetőül:

Továbbra se feledkezzünk meg a tűzelhalásról.  Amíg a hajtásnövekedés erőteljes, addig a hajtások szöveti állománya is lazább és kitettebb. Jégverés után azonnal védekezzünk, a sebfelületek tovább fokozzák a fertőzésveszélyt. Használhatunk Aliette-t, vagy mérsékeltebb dózisú réz készítményeket.

Természetesen nincsen két azonos ültetvény, nincs egyöntetű időjárási séma, továbbra is az okszerű,   intenzív agrotechnikával és növényvédelemmel  óvhatjuk meg kertjeinket.

Üdvözlettel:

Tamás Gazda

Munkatársaink elérhetőségei: 

 

HÍRLEVÉL LETÖLTÉSE itt!  Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide.