Alanyinnováció a Holland Alma Kft-nél

Fitoftóra ellenálló MM106-os alany csak nálunk!

  A gyökér és gyökérnyak rothadást előidéző Fitoftóra az utóbbi félévtizedben egyre komolyabb problémát jelent az almatermesztőknek Európában. Nyugaton ez kisebb jelentőségű gond, mert az MM106-os alanyok ott kevésbé elterjedtek az M9-es alanyok pedig nem is fogékonyak e betegségre. A hazai almatermesztés több, mint fele viszont a veszélyeztetett MM106-os alanyokra alapoz. Potenciálisan tehát a termőterületünk fele veszélyeztetett!

Az újratelepítéseknél (alma után alma) a probléma a talajuntsággal együtt hatványozottan és szinte minden termelőnél jelentkezik.

Sokan nem tudják de létezik megoldás! Az MM106-osnak megjelent egy új klónja az „MM106T9/a”, (röviden T9a, vagy egyszerűen: rezisztens 106-os) mely ellenálló a fitoftórával szemben. Megrendelés előtt kérje a faiskolától a tanúsítványt, hogy az eladásra felkínált oltványok alanya „sima” MM106-os, vagy már az új rezisztens „MM106T9a”.

 A Holland Alma Kft. MM106-os szaporításának zöme az országban egyedülállóan már az új alanyfajtán alapszik!

               

Új, bázis fokozatú alanytermő törzsültetvényünk Csobádon

Az oltványok a polifág fitoftórával bárhol fertőződhetnek, hiszen a kórokozó sok tápnövényes és mindenhol jelen van. A fák pusztulását okozó erőteljes fertőzés csak abban az esetben jelentkezik, ha a kórokozó feldúsult mennyiségben van jelen. Ezért jelentkezik sokszor az újratelepítések esetében, illetve az olyan faiskolák szaporítóanyagában, akik nem tudják betartani a faiskolai vetésforgót és évről-évre, akár évtizedeken keresztül ugyanazokon a táblákon végzik a szaporításokat.

 Mi a Holland Alma Kft-nél mindent megtettünk azért, hogy a fitoftóra Önnek ne jelentsen problémát. Kizárólag MM106T9a alanyon szaporítunk (azaz rezisztens 106-oson), 80 ha új, szűz faiskolai területünkön egy évtizedre biztosított a faiskolai vetésforgó betartása. E mellett pedig új, bázis szaporítási fokú alanytermő törzsültetvényt hoztunk létre.

Mielőtt vásárol, mérlegeljen! Kockáztat, vagy biztosra megy? MM106T9a „az ellenálló százhatos” kizárólag a Holland Alma Kft-nél!

Nem elég, ha a fajta rezisztens! Legyen az alany is az!

 Érdeklődjön képviselőinknél!

 

HÍRLEVÉL LETÖLTÉSE ITT        Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide.