Tamás Gazda Tanácsai 3.

Kedves Kollégák!

Először is elnézésüket kérem a legutóbbi hírlevélben a „Systane Duplo”  elírt dózisa miatt, melyre többen telefonon is felhívták figyelmemet.  Helyesen,  0,03%-os  illetve   0,3 liter/ha a dózis. Másodszor,  köszönöm telefonos és e-mailes érdeklődésüket, kérdéseiket  és ígérem  semmilyen  kérés és kérdés nem marad válasz nélkül.

 Fiatal telepítéseinkben az egyik legfontosabb feladat jelenleg a fitotechnikai beavatkozások megkezdése. Elérkezettnek látom az első  hajtásválogatás elvégzését amely  elsősorban  a vezér ág kiválasztását, vagy más szóval  a vezér kiszabadítását, kiemelését jelenti. A fővezér vessző alatt lévő 2-3 konkurens hajtást kitöréssel el kell távolítanunk, esetleg a vezér alapján lévő néhány gyümölcstől is megszabadíthatjuk a vezért. 

Kis fáink törzsén a hajtáskezdeményeket 60-65 cm magassági távolítsuk el, dörzsöljük le. Ugyanígy kell tennünk az alanyból előtörő hajtásokkal is. A tősarjak és a törzsön előtörő hajtások, tápanyagot, vizet és energiát vonnak el a korona egyéb hasznos részitől, valamint növelik a párologtató felületet.

Figyeljenek arra is, hogy a az elültetett gyümölcsfák „nyíl”egyenesen álljanak  hiszen  a megdőlt  fa struktúrát vált és az eredeti vezért  leváltja  és rossz helyen képezi az újat.  Ez természetesen megakadályozza  az ideális koronaformára való törekvésünket (karcsú orsó, szabad orsó.). Ezért az M9-es alanyú almafák  esetében  nélkülözhetetlen a támrendszer  kiépítése és az oltványok huzalhoz való rögzítése. Az M-26-os alanyú fák esetében nélkülözhetetlen az egyedi karók használata, de az egyedi karózást az MM106-os alanyú fák is meghálálják kezdetben, különösen, ha a terméskötődés túlzott mértékű.

 A  fajták további növényvédelmének gerincét  főleg az állati kártevők elleni védekezés teszi ki. Fontos, almamoly, sodrómolyok, levélaknázó molyok és a takácsatkák, levéltetvek  elleni védelem. Megjelent a levélgubacs szúnyog kártétele is a hajtás csúcson.  Az almamoly elleni  védekezésünkbe (bio-ban is)  jól illeszthető a Madex CPGV illetve használhatjuk  a DiPel DF (1-1,5kg/ha dózisát is. Konvencionáls védekezésben az Alsystin 25WP (0,6 liter/ha) az Insegar 25 WG (0,5kg/ha) vagy a  Match 50 EC (0,8 liter/ha) dózisát használhatjuk.

Levélaknázó molyok, lombrágó hernyók  ellen Kaiso WG-t (0,3 kg/ha) Alligator-t (1,5 liter/ha)  Affirm 095 SG-t alkalmazhatunk (2-2,5 kg/ha).  

Takácsatkák ellen, az előző levelekben szereplő atkaölő szerek  megfelelőek. Levéltetvek ellen például Pirimor 50 WG (0,5 kg/ha) vagy  Teppeki, (0,15 kg/ha) esetleg  Karate Zeon (0,3 liter/ha.) használható.   

  Az elmúlt hét időjárásának ismeretében az almatermésűek legfontosabb betegsége megérdemli, hogy néhány szót ejtsünk róla. Beszéljünk tehát a varasodásról, vagy közkeletű nevén a fuzikládiumról, legegyszerűbben: a „fuszikról”.  A hűvös időben hulló sok csapadék és az azt követő meleg párás, „dunsztos” körülményeket teremtett. Ilyenkor, mint mondani szokás: „csámcsog a varasodás az ültetvényekben”.

                       

 • Az alma legelterjedtebb betegsége.
 • Az elhalt levelek maradványain telel át.
 • Fertőzés esetén az asszimilációs felület csökken, a termés tönkremehet, a minőség erősen romlik, mennyiségi és minőségi kár keletkezik.
 • Terjedéséhez fertőzőképes gombaspórák és a fertőzés kialakulásához szükséges csapadék, vízborítottság, nedves levélfelület és megfelelő hőmérséklet szükséges.
 • A tünete a levelek színén jelentkező 3-8 mm olajbarna foltokkal jelentkezik, később ezen konídiumtartó gyep keletkezik. A levél és a gyümölcs a fertőzés helyén parásodik, berepedezik, a piacra jutása esélytelen. (lásd a képeken)
 • A legyengült növény a többi károsító támadásának is jobban ki van téve. A virágfertőzések a termés kialakulását veszélyeztetik.
 • A varasodás gomba szinte az egész vegetáció alatt fertőzhet.
 • A spóraszóródás a vegetáció kezdetétől a virágzás végéig folyamatosan növekszik.
 • A levegő hőmérsékletének és a levél vízborítottságának megfigyelésével tudjuk a fertőzés mértékét, illetve a lappangási időt meghatározni. Ehhez nyújthat segítséget a MILLS-féle táblázat.

Védekezés:

 • Elhalt növényi maradványok megsemmisítése.
 • Megfelelő tápanyagellátás.
 • A növényvédelmi beavatkozás pontos időzítése.
 • Fontos a kontakt és felszívódó szerek együttes, kombinációban való kijuttatása.

A konvencionális almafajták növényvédelme továbbra is nagyon intenzív védelmet igényel, mind a kórokozók mint az állati kártevők tekintetében. A folyamatos esőzések, az órákon át, sőt a napokon át vizes levél  táptalaja a varasodást okozó gomba szaporodásának.

Hamarosan a csonthéjasok (meggy, szilva, cseresznye, kajszi) termesztési és növényápolási feladataival jelentkezem.

Üdvölettel:

Tamás Gazda

Munkatársaink elérhetőségei: 


HÍRLEVÉL LETÖLTÉSE itt! Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide.