Tamás Gazda Tanácsai 4.

Egy kis idő eltelt már Tamás Gazda legutóbbi hírei óta. A Naturalma® Klub termelői körének egész országra szóló, termőhelyi látogatásai nem sok időt hagytak az íróasztal melletti munkákra. Nyírmadától-Győrig, Romániától-Szlovákiáig több, mint ötven Naturalma® termelő ültetvényfelületét látogattuk végig több alkalommal s orvosoltunk növényvédelmi, fitotechnikai, illetve egyéb technológiai hibákat. A termőhelyen tartott szakmai konzultációk és tanácsadás, a közvetlenül a gyakorlatban akár azonnal is alkalmazható termesztéstechnológiai megoldások iránti igény továbbra is óriási.  Egy bizonyos, hogy az egyre inkább teret nyerő virtuális világunkban, soha nem válthatja fel teljes egészében a személyes szaktanácsadást sem az e-mail, sem a telefon vagy a chat-elés.

   Lassan újra közeledik a fő telepítési időszak. Örömmel látjuk, hogy a telepítési kedv élénkebb az előző éveknél és az oltványok iránti igény nagy. Több kurrens alany/fajta kombináció esetén már csak  jövő őszre tudunk megrendeléseket befogadni.

Azt, hogy ültetvénytelepítéseink valóban jövedelmezőek lesznek-e, az attól függ megvan-e a termelői céltudatosság és a sikerhez szükséges szaktudás. A telepítési szezon közeledtével feltétlenül szem előtt kell tartani azt, hogy gyümölcsfáinkat évtizedekre ültetjük, és csak ott tudnak megfelelően fejlődni ahol közel optimális feltételeket tudnak találni, vagy ilyen feltételeket teremtünk számukra. A talajok telepítés előtti előkészítése kihat a növény egész élettartamára, mert alapvetően meghatározza az élő anyag újraindulását a termőhelyen. A faiskolai kitermelés és a telepítés között eltelt idő a növények számára még akkor is sokkhatás, ha ezen időszakot mélynyugalomban vészelik át.

   Tudták azt, hogy a növényeknek mintegy 20 féle érzékszervük van?! Egy bengáli fizika professzor (J.Chandra Bose, 1906) a növényi szöveteket, és a növények érzékenységét vizsgálta, mintegy 10 milliószoros nagyításban. Eredményei minden kétséget kizárva bizonyították, hogy a virágok, bokrok, fák ugyanolyan érző lények mint az emberek, csak nem tudnak egy-egy ingerre közvetlenül reagálni. Azt is bizonyította, hogy az egyes tápanyagok rendkívül gyors reakciókat idéznek elő a vizsgált növények szöveteinek mennyiségi és minőségi változásaiban. Kezeljük hát a gyümölcsfát is élőlényként és teremtsünk számukra ideális élőhelyet!

Régóta  ismert tény, hogy a gyümölcsösök helyére újratelepített gyümölcsfák gyengébben növekednek, súlyosabb esetben el is pusztulhatnak. Ezt a jelenséget talajuntságnak nevezzük! Specifikus újratelepítési betegség. Azonban az éveken keresztüli egyoldalú tápanyag felhasználás nem lehet okozója az újratelepítéssel járó betegségeknek. Ezt legtöbbször a hajszálgyökereket károsító mikroorganizmusok váltják ki. (sugárgombák, baktériumok) A gombák közül az egyik legveszélyesebb kórokozó a Phytoptora.   Ez a kórokozó a talajban a növényi szövetekben és a vízben is élhet és legtöbbször „őt” okolhatjuk az újratelepített ültetvények eredési gondjaiért.

A kórokozó kártételét egy oldalról az ellenálló alanyok (MM106 t9a) használatával, másfelől a növények megfelelő kondicionálásával csökkenthetjük. Tehát már most a telepítés előtt gondoskodjunk a telepítésre szánt terület talajának megfelelő lazításáról mély vagy közép mély alapműveléssel, valamint a megfelelő szerves anyag pótlásról. Erre a célra legmegfelelőbb az érett istállótrágya, melyet ne az ültető gödörbe koncentráljunk, hanem a leendő facsíkok „csurgójába”, vagy az egész területre adjuk ki. Az istállótrágya a legkomplexebb hosszan tartó tápanyag, de beszerzése egyre nehézkesebb és drágább. 

Termesztési  aktualitások, röviden:

A hajtás válogatások, vezérkiemelések, korona sűrűsödést megelőző zöldmetszések részben már befejeződtek az alma ültetvényekben. Azokon a területeken, ahol szokatlanul nagy mennyiségű csapadék hullott júliusban, új növekedési hullám tapasztalható. Az éves vesszők végein a vitorlák ismét nyíltak és világoszöldek. Ha ezt tapasztaljuk és a fiatal fákon még nem végeztünk hajtásválogatást most már ne is hajtsuk végre, hanem várjuk meg az ismételt növekedési hullám lecsitulását, a hajtások csúcsrügyben záródását. Csak ez után hajtsuk végre a hajtásválogatást. Nem kizárt, hogy ez az időpont szeptemberig is elhúzódhat.

A  nagyobb gyümölcsterhet viselő ültetvényekben fontos lehet még egy talajon keresztüli 30-50 kg hatóanyag tartalmú nitrogéndózis kiadása, valamint levélen keresztül Ca-nitrát többszöri alkalmazása. Ezzel még elősegíthetjük a gyümölcsméret növekedését.

Alma esetében az alábbi kórokozókra és kártevőkre koncentráljunk:

               lisztharmat                                           (Luna)

               varasodás (szekunder fertőzések)            (Syllit)

               almamoly,sodró molyok, gubacs szúnyog  (Insegar, Alsystin)

               levéltetvek, takácsatkák                         (Actara, Vertimec)

 

A meggy értékesítési nehézségei miatt sok gyümölcs maradt a fán, mely a moniliák és az antraktózis fertőzések elsődleges melegágyai. A jelenlegi szinte szubtrópusi időjárás szintén kedvez a fertőzések kialakulásának. Figyelnünk kell a megfelelő gyomirtásra is (Pledge), mert az ültetvényben található gyomfélék némelyike (pl. libatopfélék, pásztortáska) köztesgazdái az antraktózisnak. A meggy és cseresznye ilyenkor jellemző gombás megbetegedései ellen tiafonát-metil hatóanyaggal védekezhetünk, de sok esetben a rézoxiklorid kisebb dózisa is segíthet.

Most végezhető a meggyek szüret utáni metszése, mellyel a következő évi termésmennyiségre lehetünk pozitív hatással. Ez a metszés mérsékeltebben a cseresznyénél, szilvánál és kajszinál is elvégezhető. A metszés után tribázikus rézkészítménnyel érdemes védekezni a metszési sebek lezárásának érdekében.

Üdvölettel:

Tamás Gazda

Munkatársaink elérhetőségei: 

Nyisson a világra: adjon-vegyen a Magro.hu piactéren!

A Magro.hu online mezőgazdasági piactérről részletesebben olvashat ITT.

 

 

HÍRLEVÉL LETÖLTÉSE itt! Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide.