Alma technológia bemutató csobádon
Fajtainnovációban élen járó faiskola - Allegro(R) bemutatása!
Cikk letöltése fotókkal együtt, pdf formátumban!

Alma technológiai bemutató Csobádon

   Nagy érdeklődés övezte a Holland Alma Gyümölcsfaiskola július 22.-én tartott technológiai bemutatóját, melyet újonnan telepített bio alma modellültetvényükben valósítottak meg. Szinte már hagyománynak számít, hogy a fajta innovációban élenjáró faiskola július közepén tartja legújabb rezisztens almafajtájának, az Allegro®-nak a bemutatását. Ezt az alkalmat most erő és munkagép bemutatóval tették teljessé, melyre a Navik Alfa Kft ültetvénytraktorokra és munkagépekre szakosodott Meződepó üzletágát hívták partnerül.

A bemutató helyszínéül szolgáló nyolc hektáros, részben M9-es intenzív, részben MM106-os alanyú félintenzív, sok fajtát felvonultató ültetvényt 2019 tavaszán telepítették el. A kertet az első perctől kezdve bio elveknek megfelelően ápolják. Szinte minden olyan fajta megtalálható benne, mely a faiskola tevékenységének köszönhetően az elmúlt tizenkét évben újonnan került a köztermesztésbe, de ezeken kívül más – nem rezisztens világfajták – is helyet kaptak itt.
A gyakorlati bemutató első felében Babicz Szabolcs, a Holland Alma termelési és értékesítési vezetője tartott tájékoztatót. Mondandójában kiemelte, hogy a rendezvény helyszínéül szolgáló ültetvény árutermelési célok mellett kutatási, megfigyelési és demonstrációs célokat is szolgál. Beszélt az ültetvény létrehozásának előzményeiről, az előveteményről, a terület előkészítés és a telepítés mozzanatairól, kitérve minden technológiai elem szakmai magyarázatára. Külön hangsúlyozta a telepítés gyakorlati megvalósításának körülményeit és az öntözés fontosságát. Kitért a telepítés közben leggyakrabban elkövetett hibákra, illetve a helyes gyakorlat bemutatására, majd beszélt az első két vegetáció bio növényvédelmi tapasztalatairól és az időjárási körülmények alakulásáról.
A jelenlévők megtapasztalhatták, hogy a megfelelő okszerűséggel és szakmai megalapozottsággal végzett bio növényvédelem és technológia képes felvenni a versenyt a legjobb konvencionális ültetvényekkel. A faiskolavezető ismertette az első év növényvédelmi technológiát. Elmondta, hogy a vegetáció kezdetén tapasztalt lisztharmat fertőzést és a levéltetvek elleni harcot korán sikerült megnyerniük. A fajták rezisztenciájának köszönhetően pedig egyáltalán nem okozott gondot a varasodás. Kitért arra is, hogy a biológiai növényvédelemben használt hatóanyagokra nem alakul ki rezisztencia, mint a szerves felszívódó hatóanyagok esetén. Sokkal gyakrabban és alacsony dózisokkal permeteznek, valamint figyelnek a megfelelő minőségű adjuvánsok és kondicionálók használatára, valamint ezek rotációjára. A kontakt szerek használata esetén fontosabb a folyamatos, de alacsony dózisokkal történő fedés, a kijuttatás körülményeinek megfelelősége, az időzítés, és a szerek szinergiájának kihasználása. A bio növényvédelemben sokkal több növényvédelmi fordulóra van szükség és lényegesen költségesebb is. Jelenleg a tizenhetedik kezelésnél járnak és valószínűleg  26-30 növényvédelmi fordulóra lesz szükség, viszont jóval magasabb termelési értéket hoznak létre. Az ültetvényben még csak elvétve sem található lisztharmatos hajtásvég, vagy levéltetű kolónia, viszont a hasznos élő szervezetek felszaporodása már az első év után is szemmel látható. Az ültetvény kultúrállapota, hajtásnövekedése, a többször visszatérő tavaszi fagyok ellenére is jelentős termése, valamint a következő évi termőalapok jól látható kialakulása, a kiváló kondicionális állapot megerősíti azt, hogy a bio almatermelés egyre nagyobb arányú lesz a hazai piacon is. A faiskolavezető elmondta azt is, hogy a biotermelésben nincs helye az extenzitást hangsúlyozó, éllettani alapokat nélkülöző, a növények minimális szükségleteinek kielégítését célzó szemléletnek. A betegségekkel és kártevőkkel szembeni indukált rezisztencia kialakítása érdekében a maximumot kell nyújtanunk a gyümölcsfáknak.

Ez évi két sorköz zúzással és négy-öt permetezéssel nem megvalósítható.
A növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási kérdések után a fajták ismertetése következett. Az általánosan elterjedt világfajták mellett a Holland Almánál a  rezisztens étkezési fajtákból már egész érési sorozat áll rendelekezésre július közepétől kezdve egészen október végéig. Így esett szó az Allegro®, a Galiwa®, a Rozela®, Luna®, Orion®, Sirius®, Red Topaz®, Galarina®, Bonita® fajtákról, valamint a nem rezisztens fajták közül a Red Jonapronce-ről, Red Idaredről, Jeromine-ról  - hogy a teljesség igény nélkül – csak néhányat említsünk.
               A szakmai közönség később faiskolai szemlén is részt vett, ahol nem csak alma, hanem más fajok – körte, szilva, cseresznye, meggy – oltványokat is láthattak, valamint ez egyik bemutató ültetvényrészen az éppen érő Allegro alma csodálatos ízéről is meggyőződhettek a látogatók.

A szakmai nap második felét Babicz Szabocs így vezette fel: „Faiskolának nem szokása elköteleződni inputanyag forgalmazó cégekkel, még akkor sem, ha az általa forgalmazott szerek, anyagok, gépek, eszközök egyébként hasznosak és jók. Meggyőződésünk, hogy a termeléshez szükséges alapanyagokat nem lehet egyetlen helyről beszerezni, mert minőségben, ár-érték arányban, hasznosságban csak akkor tudunk optimalizálni, ha több helyről válogatjuk össze magunk számára szükséges eszközöket és megoldásokat. A Navik Alfával azért tettünk kivételt, mert hasonló filozófia szerint működnek, mint mi. Amíg mi nem ismerjük a vásárlóink piacát, ökológiai körülményeit, elképzeléseit, addig nem ajánlunk neki sem alanyt, sem fajtát, sem technológiát. Tapasztalataim szerint a Navik Alfa is épp ezt csinálja; a partnerek igényének és körülményeinek ismeretében keresi meg az ideális gépi megoldásokat.”

               Itt vette át a szót Gergely Ármin, a Navik Alfa Kft Meződepó Üzletágának vezetője. Mondandójának lényege az volt, hogy tevékenységük alapja az, hogy kifejezetten a gyümölcs-szőlő ültetvények tulajdonosait szolgálják ki a kézimunkát mind jobban kiváltani képes gépi megoldásokkal, ültetvénytraktorokkal, valamint munkagépekkel. Vladár Gábor zlizi termelő csak egy az elégedett Navik Alfa ügyfelek közül. Erre a napra ő hozta el és adta kölcsön a gépi bemutató eszközeit, egy Carraro Frutteto 105 erőgépet, egy Bargam Jet New Controll permetezőt, valamint egy Arizza Frutteto ECO2 soraljművelőt, melyeket működés közben is meg lehetett tekinteni.

     A szakmai nap végén számos kérdés hangzott el növényvédelemmel, gépekkel, fajtákkal és egyéb technológiai elemekkel kapcsolatban és egy igazi szakmai fórum alakult ki, melynek során a jelenlévők egymástól is sok hasznos gyakorlati tanácsot kaphattak. A kialakult szakmai diskurzus még ebéd után is sokáig folytatódott. De folytatás várható augusztus második felében és szeptemberben is, amikor is a Holland Alma és a Navik Alfa közös zöldmetszési bemutatókat tervez. Részletek hamarosan a Holland Alma Kft honlapján!

www. hollandalma.hu