Szaporítási módok és oltványminőségek

    Gyümölcsoltványaink közel 70%-át szemzéssel, 30 %-át oltással szaporítjuk. Kézbenoltott és szemzett anyagaink egy részét pedig knippfává neveljük. Az eltérő szaporítási és nevelési technológiák természetesen eltérő oltványminőséget eredményeznek a szaporítás és nevelés módok, valamint a faiskolában eltöltött idő függvényében.A kézbenoltott anyagok egy év alatt általában suháng, ritkább esetben koronás oltványokká fejlődnek egy év alatt.

A szemzett oltványok nevelésének eredménye általában egy szépen fejlett koronás oltvány. A továbbnevelések pedig közel egyforma és nagy számú oldalelágazással, valamint virágrügyekkel rendelkező knippfát eredményeznek.
 

A suháng, koronás, valamint knippfák biológiailag azonos értéket képviselnek, viszont nevelésük eltérő időt és ráfordítást igényel. Ezért az eltérő szaporítású módú oltványoknak természetesen az értékesítési ára is eltérő.

A kézbenoltott suháng oltványok előnye – alacsonyabb áruk mellett – hogy a telepítő saját ízlése szerint végezheti a koronaalakítást.

 

A szemzett koronás oltványok és a knippfák ára magasabb, viszont a telepítők a koronaalakításban közel egy év előnyhöz juthatnak.